In acest articol Centru de Consultanta Galati isi propune sa dezbata pe larg problema celebrului tabel cu acordul vecinilor si a asociatiei de proprietari/locatari. Acest tabel a dat batai de cap zeci de ani si inca mai da celor care vor sa isi infiinteze o firma sau sa isi schimbe sediul social. Foarte multi clienti se lovesc de acest tabel deoarece daca nu este completat asa cum cere legea in vigoare nu isi poate infiinta un sau nu isi poate schimba sediul social. Sa luam un caz concret un cetatean daca vrea sa isi deschida un SRL cu codul CAEN principal 4941 care inseamna „TRANSPOTURI RUTIERE DE MARFURI” si isi pune sediul in apartamentul pe care il detine este obligat sa ceara acordul vecinilor si inclusiv acordul asociatiei de proprietari/locatari, acest aspect insemnand ca este obligat sa mearga la vecini si sa ceara acordul adica vecini trebuie sa isi treaca numele si sa semneze dupa cum urmeaza 2 vecini pe plan orizontal si pe plan vertical vecinul de deasupra si vecinul de dedesubt. Acum ca am stabilit ce spune legea, incep problemele, deoarece cetateanul care vrea sa isi deschida un SRL, poate in trecut a avut discutii contradictorii cu vecinul din stanga lui sau poate cu vecinul de dedesubt din cauza copilului care mai tipa ma darama ceva prin casa sau cu vecinul din dreapta lui din cauza locului de parcare din fata blocului si exemplele pot continua la nesfarsit. Deci nu este normal ca cetateanul care nu isi desfasoara activitatea la sediul social, cum este cazul de mai sus adica transportul rutier de marfuri nu se va face in apartament, clar! Sediul social este doar pentru corespondenta, in acest caz! Sau un alt exemplu simplu un alt cetatean vrea sa isi deschida un SRL cu activitatea principala cod CAEN 0114 care inseamna „CULTIVAREA TRESTIEI DE ZAHAR” care logic nu o poate desfasura in apartament dar omul vrea sa aiba sediul fara activitate in oras adica la bloc, se loveste de problema celor de la asociatie. Adica presedintele sau administratorul asociatiei refuza sa puna stampila si sa semneze acest tabel pe motiv ca a intarziat cu plata intretinerii o luna sau doua, sau presedintele este plecat 2 luni si are stampilele la el si administratorul nu are de unde sa puna stampila. Multa lume renunta sa isi puna sediul social in apartamentul unde locuieste din cauza acestui tabel si isi pun sediul social in judet, adica in mediul rural daca au posibilitatea bineinteles! Dar se pune intrebarea ce fac cei care nu au posibilitatea sa isi puna sediul in medil rural pentru a evita acest tabel! Mai exista o categorie de cetateni care au norocul si au casa, nu apartament in oras si atunci nu trebuie sa ceara acordul nimanui!
In cazul in care de exemplu un contabil expert isi deschide un SRL cu activitate la sediul social de birou tot in apartament sa spunem ca este necesar acest tabel cu acordul vecinilor si acordul asociatiei de proprietari/locatari din diverse motive sa nu se faca galagie atunci cand vin clienti la cabinet,….etc.
Unica intrebare este, de ce in cazul inmatriculari, schimbarii sediului la PFA, II, IF, nu iti trebuie acest tabel cu acordul vecinilor iar in cazul unui SRL este obligatoriu?
Asa cum a fost luata decizia sa fie scos acest tabel cu acordul vecinilor daca nu ai activitate la sediul profesional pentru PFA,II,IF asa trebuie luata decizia si in cazul unui SRL fara activitate la sediul social.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn