Cele mai mari cresteri din UE in perioada aprilie – iunie 2016 s-au inregistrat in Romania (1,5%), Ungaria (1,1%), Slovacia si Polonia (0,9%). Nu s-au inregistrat scaderi ale PIB-ului in UE dar trei state membre: Franta, Italia si Austria au avut crestere zero.

Romania a inregistrat cel mai mare avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform unei estimari publicate vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat). In conditiile in care economia inregistra deja unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din UE, cetatenii romani beneficiaza de pe urma reducerilor de taxe si a majorarii salariilor in sectorul de stat.

Comisia Europeana a avertizat ca masurile de relaxare fiscala ar putea pune in pericol tintele bugetare din 2017, desi a estimat ca Romania va avea a doua cea mai rapida crestere din UE anul acesta, in urma Irlandei. In primul trimestru din 2016, economia romaneasca a crescut cu 1,5% fata de trimestrul anterior, cel mai inalt ritm din Uniunea Europeana, si cu 4,3% fata de trimestrul al doilea din 2015, al treilea cel mai mare avans, dupa Malta (5,2%) si Luxemburg (4,5%), potrivit datelor Eurostat. Romania se afla in fata celorlalte cinci foste tari comuniste din blocul comunitar european care au raportat estimari preliminare ale cresterii economice in 2016.

Cresterea inregistrata de tara noastra in cel de-al doilea trimestru al acestui an a ajuns la 6 la suta, de la 4,3 la suta in cele trei luni anterioare. In Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Polonia (cea mai mare economie din regiune) s-au inregistrat, de asemenea, cifre pozitive in primele doua trimestre din acest an. Zona euro, destinatia pentru cea mai mare parte a exporturilor din regiune, a raportat o crestere de doar 1,6 la suta, la fel ca in trimestrul precedent, relateaza publicatia Bloomberg.

Motorul principal, potrivit economistilor consultati de News.ro, a fost in continuare, cel mai probabil, cresterea consumului, determinata in special de reducerea TVA si majorarea salariilor.

Ministrul Finantelor: Cresterea economica a Romaniei nu este bazata doar pe consum, ci si pe investitii.

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn